BSN mag niet meer in BTW-nummer zijn opgenomen

De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het BTW-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beëindigen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

Het BSN is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Burgers kunnen met hun BSN bij elk loket van de overheid terecht. Het voordeel van een BSN is dat burgers hun persoonsgegevens niet bij elke overheidsorganisatie steeds opnieuw hoeven aan te leveren.

Dit maakt het tegelijk kwetsbaar: als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.

Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer.
(Bron: Autoriteit Persoonsgegevens)

De Belastingdienst heeft aangegeven dat het dit jaar niet gaat lukken het BSN uit het BTW-identificatienummer van ondernemers te halen. Dat schrijft de staatssecretaris van Financiën (Snel) in een Kamerbrief hierover. Eerder liet de Autoriteit Persoonsgegevens weten dat het probleem vóór 1 januari 2019 moet zijn opgelost. Snel gaat nu in gesprek met de autoriteit over een eventuele verlenging van de overgangsperiode

Naar het overzicht