Menzis krijgt privacyboete van 50.000 euro

Zorgverzekeraar Menzis heeft een boete gekregen van 50.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) omdat onbevoegde medewerkers toegang hadden tot medische dossiers van klanten. Dat staat in het jaarverslag over 2018.

De toegang voor deze medewerkers is daarop onmogelijk gemaakt, maar volgens een woordvoerster van AP zijn de maatregelen ,,niet zorgvuldig en onvolledig'' doorgevoerd. Tijdens een controle bleek het onbevoegde personeel volgens haar nog steeds bij de gegevens te kunnen.

Geen misbruik

Volgens Menzis is er geen sprake van "verkeerd of oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens" door de betreffende medewerkers. Zij hebben niet daadwerkelijk gegevens van klanten ingezien, zegt een woordvoerder. Toezichthouder AP bevestigt dat er geen ,,misbruik'' is vastgesteld.

"Wij vinden het vanzelfsprekend dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot gezondheidsgegevens van klanten. Onze klanten hebben er recht op dat wij onze taak als zorgverzekeraar goed uitvoeren", staat in het verslag van Menzis.

Bron: https://www.skipr.nl/actueel/id38028-menzis-krijgt-privacyboete-van-50000-euro.html

Naar het overzicht

Ook iedere maand onze nieuwsbrief ontvangen?