Deskundigen: temperatuurmeting kan wel na 'draai' toezichthouder

Bron: https://fd.nl/ondernemen/1344401/deskundigen-temperatuurmeting-kan-wel-na-draai-toezichthouder

In het kort

Als werkgevers de temperatuur van hun werknemers meten, maar die gegevens niet verwerken, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet ingrijpen, meldt de toezichthouder zelf op zijn site.

Deskundigen zijn verontwaardigd over die mededeling: eerder dreigde de AP nog met boetes.

Maar volgens de AP is er weinig veranderd.

Deskundigen zijn verontwaardigd over de informatievoorziening van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De toezichthouder op de gegevensverwerking waarschuwde in april nog met 'hoge boetes' voor werkgevers die de temperatuur van hun werknemers opmeten.

Maar inmiddels zet de toezichthouder, volgens enkele juristen, de deur naar temperatuur meten op een kier. Als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt, dan geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niet, meldt een vraag- en antwoordsessie op de website. Met andere woorden: zolang er slechts wordt gemeten, heeft de AP als toezichthouder niets te zeggen.

Testen op alcohol en drugs

Privacydeskundigen zijn verbaasd over deze in hun ogen 'draai' van de toezichthouder. 'Interessant', zegt Judica Krikke, advocaat bij Stibbe. 'Dit is niet wat de AP eerder beweerde'. Krikke benadrukt al langer dat werkgevers de temperatuur onder bepaalde voorwaarden kunnen meten. 'Ik ben blij dat de AP dat nu ook inziet.' Dit gaat volgens haar ook effect hebben op de positie van de AP in de discussie over testen op alcohol en drugs door werkgevers. De AP stelt dat dit niet mag.

Bedrijven proberen deze dagen om hun werkomgeving geschikt te maken voor de tijd na de intelligente lockdown. Om besmettingen onder personeelsleden te voorkomen, hebben sommige bedrijven warmtecamera's geplaatst om te controleren of medewerkers koorts hebben. Aan het praktische nut daarvan wordt overigens getwijfeld. Veel mensen die het coronavirus dragen, hebben geen koorts.

'Deze automatische temperatuurchecks waren al lang ingevoerd, met volle instemming van de ondernemingsraden', zegt Lokke Moerel, onder meer privacy- en cyberadviseur bij advocatenkantoor Morrison & Foerster. 'En ineens kwam de AP met het bericht dat dit in strijd is met de AVG en dat ze gaan handhaven. Kun je je voorstellen wat voor onrust zo’n bericht genereert? We hadden onze handen eraan vol om onze cliënten en hun ondernemingsraden gerust te stellen dat dit echt kan. Mits ze inderdaad geen gegevens opslaan en ook de optie bieden aan werknemers niet door de poortjes te gaan, maar zelf in een aparte ruimte een meting te laten doen.' Moerel is blij dat de AP in haar ogen van gedachte veranderd is, maar stelt dat het niet in stilte had gemoeten.

Alleen gegevensverwerking

'Ik ben er wel blij mee', zegt Jeroen Terstegge, partner bij adviesbureau Privacy Management Partners. 'In België, Griekenland, Italië, Slowakije en Zweden mocht temperaturen al. Het kan niet zo zijn dat de AVG, die in alle landen hetzelfde is, in het ene land anders wordt uitgelegd dan in het andere land.'

Volgens Terstegge mag het meten van de temperatuur ook nog om een andere reden. 'In de Arbeidsomstandighedenwet staat dat werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkplek voor hun werknemers en klanten. Het arbeidsrecht is dus leidend en de AVG sluit daar op aan. Toezichthouders in andere landen, zoals Ierland en Noorwegen, wijzen daar ook op'.

Als temperatuur meten daadwerkelijk voor minder besmettingen zorgt, dan is er volgens hem een geldige reden om dit als werkgever te doen.

Weinig veranderd

Volgens een woordvoerder van de AP is er helemaal niet zoveel veranderd. De nuance geeft slechts verduidelijking over de reikwijdte van het mandaat van de AP. In de praktijk zal die verduidelijking volgens hem weinig verschil maken: 'Ook als het buiten de AVG valt, kunnen er andere grondrechten in het geding zijn'. Met andere woorden: ook al verwerkt een werkgevers de gegevens niet, dan nog kan het opmeten van de temperatuur ongrondwettelijk zijn. De AP kan dan alleen niet optreden.

De AP benadrukt boetes uit te delen wanneer er bij temperatuurmetingen wel gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Hoge lichaamstemperatuur? Dan kom je het kantoor niet in

Commentaar: Geef privacy niet op voor zinloze koortsmeting

Naar het overzicht

Ook iedere maand onze nieuwsbrief ontvangen?