PrivacyTeam033 200 30 83

Waarom een bedrijfsbeleid voor generatieve AI essentieel is

In een wereld waarin technologische vooruitgang in een rap tempo plaatsvindt, heeft de opkomst van generatieve AI-tools zoals ChatGPT, Bing AI en recentelijk Google Bard de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Eenmaal geïntroduceerd als een chatbot voor persoonlijk gebruik, hebben deze toepassingen zich snel een weg gebaand naar de professionele werkomgeving, waar het potentieel heeft laten zien om werkprocessen te transformeren en te verbeteren. Toch zijn organisaties niet allemaal even enthousiast over deze nieuwe technologische mogelijkheden, blijkt uit een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door BlackBerry in juni en juli 2023.

Driekwart van de organisaties wil gebruik verbieden

De resultaten van het onderzoek onthulden een interessante tweedeling in de houding van organisaties tegenover generatieve AI-tools. Ondanks de snelgroeiende populariteit van deze tools, blijkt dat maar liefst driekwart van de organisaties terughoudend is om ze te omarmen en zelf het gebruik willen verbieden. Een beleid dat het gebruik van ChatGPT en vergelijkbare AI-tools op de werkvloer beperkt, is in veel organisaties al van kracht.

Er bestaan twee zorgen met betrekking tot generatieve AI-tools die aandacht trekken. 67 procent maakt zich zorgen over de toepassing van (onbeveiligde) applicaties en de daarmee gepaard gaande risico's voor privacy en cyberbeveiliging. Daarnaast geeft 57 procent aan dat ze niet willen dat bedrijfsgegevens uitlekken naar de trainingssets van AI, en uiten zij bezorgdheid over de bescherming van de bedrijfsreputatie.

Terwijl organisaties worstelen met het afwegen van de voordelen en risico's van generatieve AI-tools, werken aanbieders zoals OpenAI aan oplossingen om deze zorgen te weg te nemen. Initiatieven zoals ChatGPT Business bieden potentiële wegen voor een meer verantwoordelijke integratie van AI in de zakelijke wereld. Deze nieuwe tools zijn ontworpen om gegevensverzamelingen te isoleren van OpenAI's modeltraining, waardoor de privacy- en beveiligingszorgen worden verminderd.

Bovendien, naarmate generatieve AI-tools zich steeds verder verankeren in de bedrijfsomgeving, kunnen we een onvermijdelijke verschuiving verwachten in de houding van organisaties. Grote spelers zoals Salesforce en Zoom hebben AI al geïntegreerd in hun diensten, waardoor generatieve AI onvermijdelijk een steeds grotere rol zal gaan spelen in het zakelijke landschap.

Bedrijfsbeleid voor het gebruik van generatieve AI is noodzakelijk

In dit nieuwe tijdperk van technologische innovatie is het echter van cruciaal belang dat organisaties zich bewust zijn van de mogelijke implicaties van generatieve AI en de juiste maatregelen nemen om de risico's te beheersen. Het ontwikkelen van een bedrijfsbeleid voor het gebruik van generatieve AI is een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat AI op een ethische en effectieve manier wordt geïntegreerd in de werkplek.

Hier zijn enkele maatregelen die je kunt treffen om de risico’s in verband met het gebruik van generatieve AI te minimaliseren:

  • Zorg ervoor dat alle medewerkers die met generatieve AI werken, goed getraind zijn in het gebruik ervan en zich bewust zijn van de mogelijke risico's.
  • Stel duidelijke richtlijnen op over welk type informatie geschikt is om in generatieve AI in te voeren en welke niet. Voorkom het delen van vertrouwelijke of gevoelige informatie.
  • Definieer ook het beoogde gebruik van generatieve AI binnen de organisatie, om onbedoelde of niet-geschikte toepassingen te vermijden.
  • Implementeer een proces voor kwaliteitscontrole van de gegenereerde tekst. Zorg dat de output accuraat, relevant en consistent is.
  • Wijs verantwoordelijke personen aan die de gegenereerde inhoud verifiëren voordat deze wordt gebruikt of gedeeld.
  • Wees transparant naar klanten, partners en medewerkers over het gebruik van generatieve AI binnen je organisatie.
  • Zorg ervoor dat de gegenereerde inhoud geen inbreuk maakt op auteursrechten of andere wetten. Houd de bronnen en referenties bij om eventuele juridische problemen te voorkomen.
  • Raadpleeg indien nodig een juridisch expert om de juiste stappen te nemen.

Door deze maatregelen te implementeren en voortdurend bewustzijn te creëren over de risico's, kun je het gebruik van generatieve AI binnen je organisatie op een veilige en effectieve manier integreren.

Meer weten over een beleid m.b.t. generatieve AI of hulp nodig bij het opstellen daarvan? Neem contact met ons op.

Contact

Bronnen:
Winmagpro.nl
Techzine.nl
Why Are So Many Organizations Banning ChatGPT? (blackberry.com)

Naar het overzicht